24 Ocak 2008 Perşembe

Everest de eriyor

Küresel ısınmadan Everest de nasibini aldı. Küresel ısınma, dünyanın çatısındaki toktağan karlarını da etkiliyor.Küresel ısınmadan Everest de nasibini aldı. Küresel ısınma, dünyanın çatısındaki toktağan karlarını da etkiliyor.
Fransa Ulusal Bilim Araştırmaları Merkezi’nden araştırmacılar, Çinli bilim adamlarının Everest’in zirvesinden aldıkları buz parçalarını inceledi. Araştırmacılar, 20. yüzyılda buz içindeki gaz miktarının önceki yüzyıllara göre azaldığını saptadı. Bu da buzulun yüzeyindeki karın yazın daha hızla eridiğini gösteriyordu. CNRS, araştırmanın, küresel ısınmanın dünyanın çatısındaki toktağan karları etkilediğini açıkça gösterdiğini bildirdi.
Himalaya ve Tibet Platosu’ndaki iklim değişikliğinin, meteoroloji istasyonlarının ve arşivlerin az olması nedeniyle halen çok iyi bilinmediğini belirten CNRS, ancak Çinli bilim adamlarının 2001-2002 yıllarında Everest’in kuzey sırtındaki Doğu Rongbuk buzulundan 3 örnek almayı başardığını belirtti.
Örneklerden ikisinde buzun içindeki gaz oranını ölçmeyi başaran Fransız bilim adamları, böylece 2000 yıl öncesinin iklimi hakkında işaretlere de rastladı

Hiç yorum yok: