24 Ocak 2008 Perşembe

ISDN

ISDN mevcut analog telefon şebekesinin sayısal alternatifidir. Normal bir telefon hattı gibi bir telefon numarası çevirip hem sayısal, hem de analog hatlara ulaşım sağlanabilir. ISDN teknolojisini alışılmış analog hatlardan ayıran en önemli özellik tamamen sayısal temiz bir ses kanalı sağlamasının yanında, aynı anda veri (data) iletişimine de izin verebilmesidir. Integrated Services Digital Network sözcüklerinin baş harflerinden oluşmuştur ve Tümleşik Hizmetler Sayısal Şebekesi olarak Türkçeleştirilmiştir. Ses, görüntü, veri gibi her türlü bilginin sayısal bir ortamda birleştirilip aynı hat üzerinden iletilmesinin sağlandığı bir haberleşme ağıdır.İki farklı ISDN bağlantı tipi vardır.
Bunlardan birisi ISDN abonesine iki ayrı 64kbps’lik kanal sağlayan ISDN BA/BRI veya diğer bir adıyla 2B+1D dir. BA, “BASIC Access” ve BRI, “BASIC Rate Interface”in kısaltmalarıdır ve ISDN BA ile ISDN BRI aynı fonksiyonun iki ayrı ismidir.
Bir diğer bağlantı şekli ise daha büyük uygulamalarda kullanılan ve 30B+1D sağlayan PA/PRI bağlantı türüdür. PA, “Primary Access” ve PRI, “Primary Rate Interface”in kısaltmalarıdır ve ISDN PA ile ISDN PRI aynı fonksiyonun iki ayrı ismidir. ISDN BA/BRI=2B+1D=2×64Kbps=128Kbps ISDN PA/PRI=30B+1D=2 x 64 Kbps = 2 Mbps
Hangi durumlarda hangi ISDN tipi uygundur?
Dosya transferi, LAN bağlantıları, görüntü haberleşmesi, PC haberleşmesi, Internet servis sağlayıcıları ve büyük şirketler için ISDN PA aboneliği; daha küçük ve Orta ölçekli şirketler ve ev aboneleri için ISDN BA aboneliği uygundur.SDN BA bağlantısı için özel bir kablo altyapısı gerekir mi?
ISDN BA hatlarında, standart telefon bağlantılarında kullanılan bakır kablolar kullanılır. Abone ile santral arasında farklı bir kablo lamaya gerek yoktur.
ISDN hat kullanıcıları bu hat yardımı ile diğer analog telefon kullanıcılarına erişebilirler mi?
Evet. ISDN teknolojisi hem ulusal, hem de uluslararası telefon aramalarında analog ve sayısal tüm kullanıcılara erişimi destekler.
ISDN BA hat ile analog telefon hattı arasındaki fark nedir?
ISDN, ses, veri (data), görüntü ve bunların kombinasyonlarının tamamen sayısal ortamda alınıp gönderilmesini sağlayan bir teknolojidir. Bir analog hat kullanıcısı aynı anda sadece bir çağrı yapabilirken, ISDN BA kullanıcıları aynı anda birbirinden tamamen bağımsız iki ayrı çağrı yapabilir ya da kabul edebilirler.
ISDN Uygulamaları nelerdir?
ISDN kiralık hatlarda elde edilebilen kaliteyi ve hızı sağlar. Yaygın uygulamaları aşağıdaki gibidir: Daha yüksek Internet erişim hızı Kiralık hatların yedeklenmesi Video-konferans Görüntülü telefon v.b.
ISDN abonesi olunduğunda mevcut telefon hattının iptal edilmesi gerekir mi ?
ISDN kullanıcıları normal telefon hatlarına ihtiyaç duyuyorlarsa iptal ettirmelerine gerek yoktur. ISDN ve normal telefonlarını isterlerse farklı iki hattan kullanabilir ya da iptal ettirebilirler.
ISDN hattına kaç terminal cihazı bağlanabilir? Aynı anda kaç cihaz kullanılabilir?
ISDN hattına maksimum 8 adet terminal cihazı bağlanabilir ancak aynı anda ikisi kullanılabilir. Görüntülü telefon olursa tek olarak kullanılır.
Görüntülü telefon hizmeti almak için ISDN BA’ mi, yoksa ISDN PA abonesi mi olmak gerekir?
Görüntülü telefon için ISDN BA (128 Kbps) yeterlidir. B kanalının birinden ses, diğerinden görüntü gider. ISDN PA (2Mbps) ise çok büyük bir band olduğundan sadece görüntülü telefon için ekonomik değildir.
ISDN kanalları nasıl ve hangi amaç için kullanılacaktır?
ISDN BA ve ISDN PA servisine baktığımızda B kanalları data veya ses için; D kanalı işaretleşme veya X.25 paket şebekesi için kullanılır. ISDN PA’da 30 B ve 1 D kanalı vardır. Hızı 2 Mbps’dir. Aslında temeli E1 arabirimine dayanır. Japon standardına göre 24 kanal ve 1.54 Mbps yani T1 ile aynı ortamda çalışır. Genelde büyük firmaların PBX’i ile kendi santralimiz arasındaki bağlantılarda kullanılır.
ISDN hattında hangi interface (arabirim) kullanılacaktır?
Türk Telekom santrallerinden binanızın girişine kadar olan hat U Interface; binanızın içinden cihazınıza kadar olan hat ise S/T interface olacaktır. ISDN ek cihazlarını alırken S/T uyumlu olanları almanız gereklidir.
Bilgisayarların ISDN uyumlu olması için nasıl bir modem (adaptör) alınması gerekir?
Bilgisayarlarda biri iç diğeri dış olmak üzere iki türlü modem vardır. Bilgisayar çıkışında, 125 Kbps hızında, RS-232 seri portu bulunmaktadır. ISDN hızı 128 Kbps olduğu için dış modem kullanıldığında bilgisayar ile dış modem arasında 3 Kbps fark meydana gelecek bu da görüntü ve kaliteyi olumsuz olarak etkileyecektir. İç modem kullanıldığı zaman bu farklılık ortadan kalkacağı için iç modem kullanılması önerilmektedir. Bilgisayar windows 95 ve en az 486 CPU olmalıdır.
Network Terminatörü (NT-Şebeke sonlandırıcı) nedir?
Tüm ISDN terminallerinin tek bir ISDN hattına bağlantısını sağlayan bir arabirim cihazıdır.
Bir ülkeden alınan ISDN terminali diğer bir ülkede çalışır mı?
Ülkeler telefonda farklı özellikler tanımlayabilirler. Amerikan ve Japon sistemlerinde sinyalin analogdan dijitale çevrilmesinde m -law, diğer ülkelerde ise A-law şifreleme kullanır. Eğer satın alınan cihazda bu iki özelliği çeviren bir anahtar yoksa büyük problemler doğabilir. Amerika’da ISDN cihazları genelde iç modem kullanmakta olup, ISDN hattına bağlandığı zaman U noktasına bağlanır.
Türk Telekom hizmetinde ise modem ve NT1 gerekli olup, S/T noktasına bağlanmaktadır. Eğer abone Amerika’dan böyle bir cihaz alırsa ülkemizde çalışmayabilir ya da uyumsuzluk olabilir.
Genişband (Broadband ISDN) nedir?
ISDN PRI’dan daha büyük band kullanan ISDN servislere Genişband ISDN denir. Başka bir deyişle hızı 2 Mbit/s’den (2 Mbit/s hariç) başlayıp 1 Gb/s’e kadar olan ISDN servislerdir.
Broadband ISDN denince akla özellikle bir teknoloji gelmez, sadece ATM gelir. ATM teknolojisi ISDN genişband’ta anahtarlama alt yapısı olarak kullanılır. Başka bir deyişle bir köprü düşünülürse bir bacağı darband ISDN, diger bacağı ATM (Genişband ISDN)’dir.
ISDN internet servisinde “Backbone” olarak kullanılır mı, kullanılırsa ne ölçüde çözüm getirir ?
Evet ISDN, internet erişimde bir backbone olarak kullanılır. (Ancak ISDN çok uzun süreli bir çözüm değildir.)
ISDN aboneliğinde numaralama planı nasıl olacaktır?
PSTN’de kullanılan E.164 numaralama planının aynısı kullanılacaktır. E.164 numaralama planı: Normal telefonlarda CC (Country Code) 1-3 digit arası, TC (Trunk Code) maksimum 1-3 digit SN (Subscriber Code) 7 digit olmak üzere toplam 12 digittir. ISDN’de ise CC 1-3 digit NDC (National Destination Number) maksimum 15 dijit’tir.
Ayrıca kullanılırsa Sub-address maksimum 40 dijit’tir. Üniteler normal telefon numarası bloklarından belli bir blok ISDN için ayıracaklardır. Numaralama planı yapılırken MSN, DDI vb. ek servisler talep edilsin edilmesin verilecek mi? gibi bir planlama yapılacaktır.
ISDN servis ücreti ne kadardır?
ISDN Hizmetinde bağlantı ücreti, aylık ücret ve telefon kontör atış periyoduna göre haberleşme ücreti alınır. Veri iletişiminde ise tarifesine göre ücret alınır.

Hiç yorum yok: